«Innføringsklassen i Bærum – en skole for integrering» (2003) Hvordan kan utenlandske elever best mulig lære seg norsk, slik at de kan ha en god fremtid i den norske skolen og samfunnet forøvrig? Denne filmen er et pedagogisk portett av et meget gjennomtekt undervisningsmodell utviklet gjennom 30 år, som har gitt svært gode resultater. En film for enhver som er opptatt av pedagogikk.
Se filmen her – gammel, men viktig!
«Til Foraaret – Jan Erik Vold møter Wergeland” – laget for museet Eidsvoll 1814 (2004).
«Lisa Ekdahl og Salvador Poe» (2004). I noen korte var den vesle svenske sangfuglen gift med komponisten fra New York, og paret holdt én konsert i Oslo. Backstage – etter at NRK og TV2 hadde laget sine intervjuer – satte paret seg inn hos oss og gav seg god tid til å snakke om kjærlighet, India, mystikeren Rumi og poesi.
Pater Hølsher – vår tids Frans av Assisi (2004). Da han kom fra Holland etter krigen, fikk Norge den personen som gjennom generasjoner har vært selve symbolet på hva den katolske tro innerst inne handler om. Fra sin enkle tilværelse i klosteret på Enerhaugen har denne spinkle og ydmyke mannen vist at tro betyr kjærlighet, og at alle religioner søker mot samme gud. Da han fylte 70 ønsket han at eventuelle gaver kom i form av penger til moskeen nede i gaten slik at barna der kunne får råd til datamaskiner. Denne lille filmen gir et innblikk i en moderne helgens hverdagsliv.
«Det er noe der!” – et møte med pedagogen og filosofen Arne Næss – i samtale med Petter Mejlænder (2005) I de siste årene av sitt liv, utviklet Arne Næss et meget nært forhold til forfatteren og journalisten Petter Mejlænder. I denne filmen møter vi de to karene i samtale om pedagogikk. Arne Næss var slett ikke noe skolelys da han var liten. Tvert imot. Men han hadde heldigvis en lærer som sa: «Det er noe der! Inne i denne merkelige gutten.» Og dette er Næss store pedagogiske poeng: «Det er noe der!» – I ethvert barn. Det gjelder bare å finne hvilke interesser man kan spille på. Uansett hva det er.
”Jo Benkow – en ekte Stabekk-gutt” (2005) I forbindelse med æresbevisningen Et Livsverk som deles ut hvert år under festivalen Et Årsverk, laget vi dette portrettet av selve Stortingspresidenten i vår tid. Benkow er født i Trondheim, av jødiske foreldre som flyktet fra Russland rundt revolusjonen. Men det var på Stabekk han vokdste opp. I dette gripende portrettet blir vi med Benkow når han for første gang på mange år besøker barndommens leilighet, der faren drev fotoatelier, og hvor de tyske okkupasjonssoldatene drev bordell etter å ha sendt hans søster, tante og mor til gasskamrene i Auschwitz. Men pæretreet i hagen, som var det eneste han hadde å holde rundt da han vendte hjem fra krigstjeneste i Storbritannia, fant vi ikke…
”Holmsbu-kolonien – Henrik Sørensen, Oluf Wold Thorne og Thorvald Erichsen” – et viktig kapittel i norsk kulturhistorie (2006). I 1911 førte en rekke tilfeldigheter en gruppe fattige, men entusiastiske unge norske malere rett i armene på den da ukjente Henri Matisse. Den ultramoderne kunstneren hadde leid et frafyttet kloster i Rodins hage i Paris, men selv om han tilbød gratis undervisning og losji, var tilbudet uinteressant for datidens franskmenn. Dermed var det de norske malerne med HenrikSørensen i spissen og en tilsvarende gruppe svenske kolleger som fikk nyte godt av denne unike og meget kortvarige skolen, hvor Matisse hver lørdag gikk rundt i dress og slips som en bankmann og forkynte sin anarkistiske teori: «Det er maleren selv som bestemmer hva som er reglene i hans bilde.» Møtet med Matisse brakte ekspresjonismen til Norden. Mesteren sa: «Glem meg og dra hjem til Norge og finn deres egne farger!» Og Sørensen dro rett til vennene Thorne og Erichsen i Holmsbu for å male den norske sommeren der. I de neste 50 årene til sin død var han alltid i Holmsbu om sommeren. Det er derfor sønnen Sven Oluf Sørensen fant det helt naturlig å bygge museet – Norges vakreste – over faren og hans kamerater nettopp her i Holmsbu, inne i skogen der Sørensen hadde sitt største atelier. DVD-platen inneholder både en guidet tur gjennom museet ved den enestående omviser Solveig Myhre, og filmen «Holmsbu-kolonien», der Sven Oluf Sørensen og andre eksperter forteller om norgeshistoriens lengstlevende kunstnerkoloni.
”Skapelsen” – Et møte med astrofysikeren og psykoanalytikeren Jeremi Wasiutynski på 100-års-dagen for hans fødsel (2007). Dette er den eneste film som finnes med den kanskje mest originale tenker Norge har hatt siden Wergeland. I sitt atelier ved Akerselva forteller Frans Widererg om Wasiutynskis store betydning for hans egen oppfatning av mennesket og kosmos.
«Druemaler Furulund/Art of Grape» – Thor Furulund malte i flere år ene og alene druer og atter druer. Men skjønne bilder ble det! Hva får en mann til å holde på med noe så sært? I denne filmen følger vi prosessen fra blankt lerret til storstilt utstilling på Galleri Haaken. Hele veien bobler det over av de utroligste gullkorn fra ordmagikeren Furulund.
«Din Puls har banket min imod – på jakt etter Amalie & Henrik Wergeland» (2008)
Et Årsverk-filmene 2004, 2005, 2006 osv… I ni år har Stabekk vært vertskap for store og små kunstnere fra hele verden – og også tatt med seg hele sirkuset til Paris to ganger. I disse smakebitfilmene møter du Anne Cath Vestly, Arne Næss, Pushwagner, Kåre Willoch, Donovan, Lars Lillo Stenberg, Kari Bremnes, Jo Benkow, Frans Widerberg, Surferosa, Manuela Osmundsen, Eva Joly, Erik Damman, Ebba Haslund, Per Egil Hegge, Siri Nilsen, Sebastian, Fantazio, Roda Ahmed, Sosan Asgari Mollestad, Per Kleppe, Wenche Foss, Truls Øra osv osv
«Du er ikke alene – Filmen om Sebastian» (2013) Hvis dansk hadde vært engelsk, hadde den danske sanger og komponist Sebastian vært like berømt som Bob Dylan og Beatles. I denne filmen følger vi den snart 60-årige Knud Kristensen på turné fra by til by i sitt hjemland mens han forteller om sitt liv og sin kunst og synger et knippe av sine utdødelige sanger. Vises på Danmarks Radio fra desember 2013
”Stabekkfilmen – Et lite stykke norgeshistorie» – ferdig mars 2017 Det er viktig å kjenne sin historie – særlig i en tid med store forandringer. Derfor lager vi i Mollywood endelig Stabekkfilmen – Et lite stykke norgeshistorie. Premiere mars 2018.
Dette er en invitasjon til deg på å bidra med bilder, film, historier og en krone eller to – slik at vi får dette ferdiog FØR politikerne vedtar en endelig plan for utbygging av Stabekk sentrum.
«Weekend with Gore Vidal esq.» We spent there days & nights with USAs grand old infant terrible in his former home in Ravello, Italy, on his last journey from Hollywood to Europe. We hope to have the portrait ready by Dec 2018
«One hour with Tikken Manus» – widow after the great war hero. ready summer 2018
”Rolf Sand – barnehjemsbarn, kongelig gartner, skuespiller, sosialist – men først og fremst katolikk» – ferdig okt 2019
«The Bravest and Kindest Man – Knut Haugland» – meet the famous telegraphist from both the Heavy Water-operation during WWII and Kon-Tiki expedition, ready MARCH 2019